Komponenter som håller måttet – möt mätteknikern Mia Antonsson

Mia Antonsson på Tonsjö

Som 20-åring började Mia Antonsson sommarjobba på Tonsjö, i väntan på klarhet i vad hon “skulle bli när hon blev stor”. Idag, 24 år senare, arbetar hon som mättekniker, handplockad för rollen.

I mätrummet på Tonsjö är det konstant 20 grader Celsius. Vid vissa moment bär mätteknikerna vita handskar när de hanterar komponenterna. Mia Antonsson jobbar här sedan ett halvår tillbaka.

– När jag fick erbjudandet om tjänsten behövde jag fundera i några dagar, man vet vad man har men inte vad man får, säger hon.

Men efter många år ute i produktionen, i både svarv och kap, kände hon att det var läge att testa något nytt. Att dessutom bli utvald för rollen gjorde att självförtroendet växte.

– Det har funnits chanser tidigare, men jag upplevde inte att jag hade de kvalifikationer som krävdes. När jag blev handplockad av chefen i mätrummet kände jag att “de tror på mig, de har valt mig av en anledning”.

Efter ett halvår konstaterar hon att det var rätt beslut att tacka ja till tjänsten.

– Det är spännande och stimulerande. Jag har inte ångrat mig en sekund.

Kontroller på detaljnivå

I mätrummet kontrolleras komponenter med snäva toleranser av automatiserade mätmaskiner som når in i alla vinklar och vrår. Komponenterna kommer i alla möjliga storlekar och går oftast att lyfta med handkraft, men det finns även en travers att använda vid behov.

– När delarna kommer in hit rengör vi dem. Mätspetsarna är väldigt känsliga, därför är det viktigt att de är fria från fett och smuts, säger Mia.

Vissa detaljer tar 45 minuter att mäta, andra fem till tio minuter. Efter programmering och inställningar börjar robotarmen arbeta. I nästa steg görs en avsyning då man noggrant kontrollerar ytorna på komponenterna och säkerställer att måtten ligger inom tolerans.

– En del mått kontrollmäter vi även manuellt med olika mätdon. Om något behöver justeras får man meddela det till berörda personer ute i produktionen. Då får de göra ändringar och kompensera måtten i sina maskiner, berättar Mia.

Intern kunskapsöverföring

Så här långt har hon lärt sig de viktigaste momenten för mätning av det material som kommer in, men fler internutbildningar är att vänta.

– Ritningsläsning och hantering av ny teknik har vi haft internutbildning i. Avsyning och att hantera våra nya mätmaskiner kommer det att bli mer av, programmering också längre fram. Det känns kul och samtidigt lite nervöst.

Det finns en stark kultur av intern kunskapsöverföring på Tonsjö. För Mia har det alltid varit så att hon gått bredvid en mer erfaren kollega och lärt sig nya moment under handledning och översyn. Många som jobbade på Tonsjö när Mia började är kvar än idag.

– Några kollegor i mätrummet kommer att gå i pension så småningom. Den kunskap de besitter vill jag lära mig innan de går, säger Mia.

Bra balans mellan arbete och fritid

Något hon uppskattar mycket med Tonsjö är devisen frihet under ansvar, teamkänslan och upplevelsen av samhörighet.

– De är flexibla, det mesta går att lösa och det är fin stämning. För mig har det alltid varit viktigt att känna mig trygg, och det gör jag här.

Mia har själv valt att jobba helgskift och uppskattar balansen mellan arbete och fritid.

– Det brukar inte vara ett skift som många slåss om, men där jag är i livet passar det väldigt bra. Jag hinner hem till fredagsmyset med familjen och tycker det är underbart med egentid när barnen är i skolan.

Till den som är nyfiken på att jobba på Tonsjö säger hon:

– Testa! Det är annorlunda och kul och det finns alltid något att göra. Man måste nästan komma hit för att förstå vad vi gör och varför det är så roligt.