Innovativ pionjär med hållbarhet i fokus

Effektiva automatiserade processer, en inkluderande och diversifierad arbetsplats kopplat till affärsdrivande verksamhetsmål är tre hörnstenar som ligger till grund för Tonsjös långtgående hållbarhetsarbete. Företaget är i flera avseenden en pionjär och förebild inom verkstadsindustrin, med ett miljö- och medarbetarfokus som sträcker sig bortom grundläggande efterlevnads- och lagkrav.

– Att hitta smarta mål som bidrar till minskad miljöpåverkan är egentligen ganska enkelt, säger Johan Håkansson, HR-chef och hållbarhetsansvarig på Tonsjö. Ett miljöledningssystem som upprättats enligt ISO 14000-standarderna och kvalitetsledningssystemet IATF 16949 ska kunna integreras naturligt i den befintliga verksamheten. På Tonsjö jobbar vi med de här frågorna konsekvent.

Den humanistiska värdegrund som genomsyrar företaget, digitalisering och automatisering av produktionen samt ett konkret, offensivt hållbarhetsarbete gör familjeföretaget, som ägs och drivs av tredje generationen Tonsjö, till en modern samhällsaktör.

– För oss är hållbarhet inte bara ett begrepp på papper. Många av de åtgärder företag i branschen står inför har vi redan genomfört. Vi har ett välfungerande systemstöd. Bland annat har vi ett tätt samarbete med Europas ledande industriella återvinnare, Stena Recycling, som dels ser till att allt vårt avfall återvinns eller återanvänds, dels hanterar våra redovisningar till exempelvis Naturvårdsverket och andra instanser på rätt sätt via deras kundportal, säger Johan Håkansson.

På samma sätt samarbetar Tonsjö med Ramboll och använder sig av deras lagbevakningsverktyg. Ramboll bistår oss även med att revidera lagefterlevnad årligen. Som industriföretag bedriver Tonsjö tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken och med tillstånd enligt miljöskyddslagen.

– Tack vare våra samarbetspartners har vi ett robust systemstöd som förser oss med rätt expertis, säger Johan Håkansson.

Hållbarhet – på riktigt

När ledningen tar beslut i frågor som effektiviserar verksamheten – investeringar i material, maskiner eller mjukvara, internutbildning av medarbetare eller, som nu, en helt ny tillverkningshall som tas i drift under 2024 – bidrar det så gott som alltid till företagets hållbarhets- och miljöarbete. Ekonomiska aspekter integreras sömlöst i de ideologiska och miljömässiga.

– Det är så inpräntat i hela organisationen att vi ligger i framkant och möter såväl lokala som globala miljömål utöver våra egna, säger Johan Håkansson.

Hållbarhetsarbetet har intensifierats ytterligare på senare år. Merparten av all belysning är utbytt mot LED, vilket ger stora energibesparingar. Mer än 99 procent av allt avfall återvinns eller återanvänds genom strukturerad sortering. Tack vare en investering i ett eget reningsverk för spillvatten har vi inga utsläpp, allt spill tas om hand till 100 procent i ett slutet system. Genom ett nära samarbete med Kungälvs Energi kommer all elförbrukning från 100 procent förnybar, vindkraftgenererad el.

I samband med nybyggnationen av tillverkningshallen installeras bergvärme, samtliga tjänstebilar är eldrivna och företaget har investerat i solcellspaneler. Vidare arbetar Tonsjö aktivt för att säkerställa god arbetsmiljö, minskad miljöpåverkan och efterlevnad av affärsetiska riktlinjer genom hela leverantörskedjan. Allt fler kunder har ett ökat fokus på närhetsprincipen vad gäller tillverkning, vilket linjerar väl med Tonsjös hållbarhetsarbete. Att förlägga tillverkningsprocesser i Kode istället för i exempelvis Asien innebär minskad klimatpåverkan till följd av kortare transportvägar. Transportoptimering är också ett självklart inslag i det dagliga arbetet, som att undvika att köra med tomma bilar och att välja tåg istället för lastbil där det är möjligt.

“Man stannar på Tonsjö”

Som arbetsgivare har Tonsjö kommit att bli en viktig samhällsaktör lokalt. Det finns ett djupt engagemang i social hållbarhet inte bara som en code of conduct utan på ett humanistiskt plan.

– Till vårt företag är alla välkomna. Vi har förstått tidigt att vi inte vinner på att exkludera människor. Mixen av medarbetare från hela världen, vårt samhällsengagemang och satsningar på kompetensutveckling är mycket berikande, säger Johan Håkansson. Sedan har vi givetvis utmaningar när det gäller kompetensförsörjning och vi arbetar aktivt med att få in fler tjejer i vår verksamhet.

Under flyktingkrisen 2016 välkomnade företaget ensamkommande ungdomar som genom praktik, lärlingsprogram, utbildning och individuell stöttning i flera steg i dag är uppskattade medarbetare.

– Vi satsar mycket på välfungerande rutiner för en god arbetsmiljö. Det finns stora möjligheter till kompetensutveckling och att kliva in i nya yrkesroller internt.

Den lokala förankringen är också en del av hållbarhetsarbetet. Tonsjö har skrivit på ett samhällskontrakt med Kungälvs kommun som innebär att man gemensamt arbetar för ett socialt hållbart samhälle, man samarbetar nära med utbildningsinstitut som Mimers Hus gymnasium, Göteborgs Tekniska College och Göteborgs tekniska gymnasium. Tonsjö medverkar också på karriärdagar som hålls av utbildningsinstituten.

– Att vi värnar om vår personal och arbetsmiljö bidrar till att vi har låg sjukfrånvaro, engagerade medarbetare och låg personalomsättning. På Tonsjö stannar man, säger Johan Håkansson och tillägger:

– Vi hade tre pensionsavgångar för en tid sedan. Sammanräknat hade de personerna jobbat hos oss i 143 år! Det är ett ganska bra betyg, tycker jag.